Discipline overstijgende kwaliteitsregistratie

De "Netherlands Emergency department Evaluation Database (NEED)" is de nationale discipline overstijgende kwaliteitsregistratie van Spoedeisende Hulp (SEH) afdelingen in Nederland. De stichting NEED is een stichting zonder winstoogmerk en is in 2016 opgericht door SEH artsen. Inmiddels hebben 12 SEH afdelingen zich aangesloten. Dit aantal breidt jaarlijks uit.

Het doel van de NEED

De NEED heeft als doel om door middel van het structureel verzamelen van betrouwbare getallen van deelnemende SEH afdelingen de kwaliteit van de acute zorg in Nederland te verbeteren en de transparantie te verhogen. Discipline overstijgend: één gemeenschappelijke registratie voor alle SEH zorg. Dit doel wordt bereikt door de gegevens in de NEED te gebruiken voor "benchmarking" en wetenschappelijk onderzoek. 

Met  betrouwbare  getallen  samen  naar  een  betere  spoedzorg!

Welke ziekenhuizen?

Op dit moment zijn 11 SEH’s als deelnemer middels een overeenkomst aangesloten bij NEED: Adrz Goes; HMC Den Haag; LUMC Leiden; Radboudumc Nijmegen; ETZ Tilburg; MC Leeuwarden; Catharina Eindhoven; CWZ Nijmegen; ASz Dordrecht; Spaarne Gasthuis Haarlem: SKB Winterswijk. Hiervan leveren op dit moment 4  SEH’s patiëntendata aan de NEED-database: Adrz Goes, LUMC Leiden; MC Leeuwarden; Catharina Eindhoven. De andere deelnemers zijn de datakoppeling aan het realiseren. Nog eens 9 andere SEH’s hebben de intentie tot deelname uitgesproken.

Kwaliteitsraad


Om de kwaliteit te borgen heeft de stichting NEED een kwaliteitsraad geformeerd  waarin afgevaardigden van wetenschappelijke verenigingen van SEH gebruikers zitting nemen. Alle wetenschappelijke verenigingen van SEH gebruikers zijn uitgenodigd. Deelnemers zijn onder andere afgevaardigen van de Patientenfederatie,  NVSHV,  NVIC en NVVC. 

NVSHA

De NEED is gelieerd aan de NVSHA, de wetenschappelijke beroepsvereniging van spoedeisende hulp artsen (SEH-artsen) en artsen in opleiding tot spoedeisende hulp arts. 

Wie zijn wij?

Dit zijn de bestuursleden van de Stichting NEED:


Dr. Bas de Groot, voorzitter

Leids Universitair Medisch Centrum

Dr, Menno Gaakeer, secretaris

ADRZ

Drs. Resi Reijnen, penningmeester

Haaglanden Medisch Centrum.


Mr. Drs. Marlies Morsink

Radboud Universitair Medisch Centrum

Drs. Pol Stuart

Franciscus Gasthuis

Dr. Heleen Lameijer

Medisch Centrum Leeuwarden

 

Dr. Wendy Thijssen

Catharina Ziekenhuis